7 manieren om het leven te versimpelen

Ervaar je vaak of steeds vaker druk, stres en gehaast zijn? Dan wordt het hoogtijd om je leven te gaan vereenvoudigen. Maak ruimte door de dingen die écht belangrijk zijn prioriteit te geven in je leven.  Je zal snel gaan ervaren dat je leven leuker en relaxter wordt.

De juiste balans
Zoek het in de juiste balans en stel je prioriteiten.

1. Maak een ´wat moet ik doen´ lijstje met 3 taken

Een eindeloze zogenaamde to-do list zorgt er uiteindelijk alleen maar voor dat je het gevoel krijgt dat je altijd tijd tekort komt. Door aan het begin van de dag niet meer dan 3 taken op je lijstje te zetten, heb je meer overzicht en dus ook eerder een tevreden gevoel. Bijkomend voordeel is dat je ook gelijk leert hoe  je zo beter prioriteiten kunt stellen en ben je productiever. Is je lijstje afgestreept? Dan zet je toch gewoon weer 3 nieuwe taken op je lijstje. Zo houd je het ook nog eens overzichtelijk.

2. Kost het minder dan 5 minuten? Doe niet moeilijk en doe het meteen

Kleine huishoudelijke klusjes, iets dat zich makkelijk laat opstapelen. Het gevolg is dat je er dan uiteindelijk toch lang mee bezig bent. Maak er een gewoonte van om alles wat je minder dan 5 minuten aan tijd kost meteen te doen. Denk aan je bed opmaken, kleren opruimen of afwassen.

3. Mensen die je energie opzuigen, ban deze uit je leven

Het klinkt een beetje bot: Maar maak een lijst maken van mensen die je energie geven en vooral ook die het juist opzuigen. Kijk op een kritische manier naar de mensen in je omgeving, oordeel aan welk persoon je beter veel en liever minder tijd wilt besteden. Dit betekent niet dat je energievreters meteen uit je leven moet bannen, maar het maakt het wel makkelijker om af en toe ‘nee’ te zeggen. Energievreters hoeven natuurlijk niet alleen mensen te zijn. Ook gewoontes kunnen je meer energie kosten dan dat ze je geven.

4. Stop met alles tegelijk te willen doen (multi-tasken is een fabel)

Multi-tasken is eigenlijk een trendy woord voor niet productief bezig zijn. Je switcht steeds tussen verschillende taken, waardoor je minder geconcentreerd werkt en eerder achterblijft met allemaal losse eindjes. Het schijnt zelfs veel meer energie te kosten. Focus je daarom op één ding tegelijk en ga daarna door met het volgende.

5. Houd je mailbox leeg

Een mailbox wordt wel vergeleken met een to-do list waar anderen op kunnen schrijven. Voordat je het weet ben je bezig met dingen die eigenlijk niet belangrijk zijn. Haal de bezem door je mailbox: meld je af van nieuwsbrieven, gooi onbelangrijke mails weg en creëer overzicht met behulp van mapjes. Probeer iedere dag te eindigen met een compleet lege mailbox. Er alleen al naar kijken, is rustgevend.

Tip: maak mails niet langer dan 5 regels. Niet alleen helder voor de ontvanger, het scheelt je ook tijd.

6. Zet je notificaties uit

Notificaties maken het leven onnodig ingewikkeld. Iedere notificatie leidt af van wat je op dat moment aan het doen bent. Ben je net lekker bezig en geconcentreerd een mail aan het typen, komt er weer een ‘pling’ van je telefoon tussendoor en voel je de ontembare behoefde en kun je het niet laten om direct te gaan kijken. De oplossing is eigenlijk heel eenvoudig: zet je notificaties op stil of compleet uit. Als je een nieuw bericht hebt, zie je het vanzelf als je de app of website opent.

7. Sta eerder op (denk aan 10 minuten)

Iedere minuut telt in de ochtend dubbel. Als je die wekker nou eens 10 minuten eerder zet, dan heb je al het gevoel dat je zeeën van tijd hebt. Gebruik deze extra tijd om alles net iets rustiger te doen of doe iets waar je normaal geen tijd voor hebt. Denk aan: lezen, koffiedrinken op de bank of een paar minuten yoga. Zo kom je eens niet gehaast op je werk.

Fris begin
Meer tijd levert zoveel meer energie op.